Mijlpaal down-under

Afgelopen juni heeft het in Melbourne, Australië gevestigde Dans Plants een mijlpaal bereikt, door de nieuwe geautomatiseerde productie- en handlingproces in gebruik te nemen. De gehele installatie van Javo en Logiqs is in nauwe samenwerking met de Australische partner Powerplants geleverd en geïnstalleerd.

Sinds de oprichting in 1995 is Dans Plants uitgegroeid tot een van de grootste kwekerijen in Australië. Dans Plants levert een groot programma planten in verschillende potmaten aan onder andere grote detailhandels, andere kwekerijen en tuincentra in heel Australië.

De uitdaging lag voor de eigenaren Danny, Dave en Michael Selzer met name in het enorme logistieke proces van duizenden verschillende potplantlijnen in verschillende potmaten en het zo efficiënt mogelijk in kaart brengen hiervan.

Tijdens de zoektocht naar een passende automatisering, hebben zij deelgenomen aan een internationale trip naar Nederland waar zij kwekerij Ubink hebben bezocht. Hier zagen zij de geautomatiseerde, logistieke planthandling oplossing van Javo en Logiqs. Niet lang hierna is het onderzoek begonnen naar een soortgelijke, op maat gemaakte en kostenbesparende automatiseringsoplossing voor Dans Plants.

Adviesgesprekken met Powerplants, Javo en Logiqs hebben geleid tot een klant specifieke oplossing, waarvan de installatie wordt gestart in maart dit jaar.

Nu alles volledig is geïnstalleerd en operationeel is, heeft Dans Plants met dit systeem de meest geavanceerde productieautomatisering in Australië en verwerkt verschillende planten en potten van potmaat 8 tot 29cm.

Het productieproces begint bij het oppotten met de Javo Plus M potmachine met grond-navul-systeem, in combinatie met de Javo Big Bale voor de grondtoevoer.

De potmachines in de Javo Plus-serie kenmerken zich door de eenvoudige centrale verstelling van de pottenbaan, waardoor deze zeer geschikt zijn voor werken met meerdere potmaten. Dit is een groot voordeel voor de betreffende situatie bij Dans Plants met de vele potvariëteiten. Binnen enkele minuten is de machine versteld naar een andere potmaat.

De opgepotte planten worden vanaf de Javo Plus M potmachine getransporteerd naar de Javo Compact lineaire robot, die de planten op het Logiqs containersysteem plaatst. De Javo Compact is de geschikte machine voor Dans Plants door zijn mogelijkheid om een grote variëteit aan potten en planten – met name hoge planten- op een soepele en precieze manier te verwerken.

Voor het sorteren van de verschillende planten zijn twee aanvullende Javo Compact robots in het systeem opgenomen.

Namens Javo, Powerplants en Logiqs bedanken wij Dans Plants voor de mooie opdracht en wensen wij Danny, Dave en Michael veel succes met deze automatiseringsoplossing. 


Contact

Javo BV
Bulb Trade Park 1
2211 SW Noordwijkerhout
T +31 (0)252 343 121
E sales@javo.eu