Van basale automatiseringstools tot volautomatische, gerobotiseerde systemen

Tholen - De tuinbouwwereld verandert en ontwikkelt constant. Dat vraagt om een meegaande, zich steeds aanpassende automatisering. George Mooyman, export manager bij Javo, ondervindt dat aan den lijve. De tuinbouwtoeleverancier levert producten variërend van de meest basale automatiseringstools tot en met volautomatische, gerobotiseerde systemen. George: "Er zijn natuurlijk verschillen tussen landen en continenten. Dat vraagt om verschillende automatiseringsniveaus. Zelfs in landen waar veel importbelasting betaald moet worden, wordt steeds vaker geautomatiseerd. Dan wordt er niet gepraat over het terugverdienmodel, maar vooral over kwaliteitsverbetering en een betere benuttingsgraad van de kweekruimte. Er kan een uniformer product geproduceerd worden in grotere aantallen, maar tegen dezelfde kosten. Dat is ook rendement dat voortkomt uit automatiseren."
Het transporteren van potten en trays op kwekerijen is arbeidsintensief in gebieden waar dit niet geautomatiseerd is. Dat zorgt voor hoge arbeidskosten. George: "Javo biedt verschillende automatiseringen voor kwekerijen. Zo vraagt het telen op de grond hele andere vormen van automatisering dan kweken op kweektafels/mobiele containers." Bij nieuwbouwprojecten worden automatiseringswensen vaak al in de tekeningen opgenomen. Soms adviseert George om niet te kiezen voor één machine met b.v. een extreem hoge capaciteit, maar voor twee standaard machines. Dat kan interessant zijn in verband met flexibiliteit en transportafstand binnen het bedrijf. "Als het om capaciteit gaat, is de sky the limit. Alles is mogelijk," vertelt George.

Productie
Alle machines van Javo worden in Nederland geproduceerd door Nobels in series van 30. Javo en Nobels behoren tot dezelfde organisatie. In series van 10 worden deze geassembleerd door Nobels. Door meerdere aantallen tegelijk te produceren, kan Javo de kosten laag houden. Javo is verantwoordelijk voor de verkoop, distributie en het klantspecifiek maken van de machines. George: "Met een keuze uit 47 standaard machines, zien we toch dat er bijna geen machine in dezelfde uitvoering onze fabriek verlaat. Door het grote aantal extra opties, maakt Javo bijna elke machine klantspecifiek. Er worden ook specials (custom build solutions) ontwikkeld en geïntegreerd in het systeem. Momenteel is een van de uitdagingen in te spelen op de vraag naar grotere machines die potten met een grote potmaat kunnen vullen. 
 
Export wordt steeds belangrijker. Het bedrijf heeft meer dan 30 partners wereldwijd. Kwekers worden door deze partners geadviseerd over automatisering rondom potmachines, trayautomatisering, grond-, transport- en robotsystemen. Is een project eenmaal voltooid, dan biedt Javo een permanente back-up service. Bovendien is er 24/7 online service beschikbaar op het 'JavoNet', waarop informatie op technisch gebied beschikbaar is.

Focus
George Mooyman werkt sinds 1979 bij Javo. De focus is in die tijd nooit veranderd: "Ons doel is nauw verwant te blijven met onze afnemers, partners en eindverbruikers. De eventuele veranderingen in de tuinbouwwereld evalueren wij met hen. De automatisering wordt voortdurend aangepast om aansluiting te kunnen blijven waarborgen."
 

Publicatiedatum: 9-10-2015

Auteur: Annet Breure
Copyright: www.bpnieuws.nl 

 


Contact

Javo BV
Bulb Trade Park 1
2211 SW Noordwijkerhout
T +31 (0)252 343 121
E sales@javo.eu